Kémek krémje 

Tomorrow Never Dies

Los Angeles-i idõ szerint december 16-án este 9:30-tól, itt december 17-én reggel 6:30-tól élõ Premier Webcast a hivatalos  Tomorrow Never Dies lapon! (trailer)

A legfrissebb James Bond opusz ha lehet, az eddigieknél is akciófilmesebbre sikeredett, de ez nem tesz rosszat neki. Végtére is egy Her Majesty`s Secret Service alkalmazottnak is haladnia kell a korral. Sírnak is a kritikusok rendesen, egyesek még azt a becsületsértést is megengedik maguknak hogy Bond halott. BMW csúcsmodellt vezet az Aston Martin DB5 helyett, Smirnoff márkájú vodkát iszik - sokszor pusztán - "vodka-martini shaken not stirred" helyett, Walther PPK helyett Walther P99-t, és gyilkos fegyverbõl gameboy-já alakítható Ericssont markol elegáns kezével. Ez így rendben van. (A hírhedt James Bond Aston Martin DB5-ot egyébként is nemrég ellopták egy biztonsági hangárból, hehe.)

Érdemes a filmet a betûk elõtt-tõl nézni, vagyis nem elkésni. A fõcímzene Sheryl Sux Crow, szinte ordít magáért a dufta,  látványilag viszont zseniális, jó kis ejtõzõs, alaplapokból alakuló kopasz nõalakok, átlátszó töltényhüvelyek, pisztolyok. Semmiképp ne mulasszuk el a fõcím elõtti tradicionális, ezúttal hegyilevegõzéses bemelegítõ akciójelenetet. Csak addig volt ijesztõ amíg azt hittem, hogy már megint az oroszok lesznek a fõgonoszok. Persze, egy õrült, hatalommániás, világuralomra törekvõ, lehetõleg nemzetközi összeesküvést szövõ pondró Bond munkafeltétele, anélkül nem lehet megmenteni a világot.
De már megint miért az a szegény média? Carver néven most egy gennyes, telhetetlen Rupert Murdoch, Robert Maxwell, Ted Turner és Bill Gates posztmodern ötvözettel állunk szemben. A belõlük alakuló szörnyszülött képét azonban nem ilyennek képzelem. A médiacápa karaktere és az õt alakító színész  (Jonathan Pryce)  játéka is szörnyû, mindenesetre az biztos, hogy még az elõbb említett nagyhalak összeadva sem akasztgatnák minden egy négyzetméternél nagyobb szabad fal, bocsánat, üvegfelületre a saját képmásukat. Ez már csak Szaddam házatáján dívik. Ettõl eltekintve a sztori jó, minden pörög, történik, ahogy az egy Bond filmben kell.

A cím fordításával szõrszálhasogathatnánk, a Tomorrow Never Dies értelmesen lefordítható lenne magyarra. Az árukapcsolás viszont árukapcsolás, enélkül nincs film, pofát, hasat be, szemet kidülleszteni. Van is miért. Már az óriásplakáton látszott, hogy a még sokak által sandán szemlélt Bondfiú, Pierce Brosnan másodszor is legény a gáton. Az ír színészt Tenesse Williams drámaíró fedezte fel még színházügyelõ korában, és a most nálunk is látható Remington Steele (ál)nyomozóként folytatott áldásos tevékenysége hozta neki az igazi Bond szerepet. Merthogy ezt is hamisítják. Brosnangyûlölõknek jó hír lehet, hogy a színész csak négy Bondfilmet akar forgatni. Annak a James Bond FAQ-nak meg úgysincs értelme, hogy a 35 év alatt elkészült 19 Bond filmbõl melyik volt a legjobb, és ki volt az überelhetetlen az eddigi öt Bondimitátor közül. ( Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan )

Brosnan mindenesetre telitalálat. Kemény, szívdöglesztõ arckifejezés, amire pestiesen azt szokás mondani, hogy az bejön, az ott van. Direkt. Odarakták. Ennek megfelelõen semmi fótos Sean Connary féle kibújok a búvárruhából csontszárazan szmokingban akció, itt már összekócolt frizurával, vizes, átizzadt ingben is képes mutatkozni a 007-es, viszont még mindig hanyag eleganciával, a lehetõ legkevesebb nyaki ütõérkiduzzadással és számottevõ vérfürdõ nélkül irtja az írmag nélkül hagyandókat. Na és persze elmaradhatatlanok az öltöny/szmokingleporolós, welldone job típusú, megfelelõ hidegvérrel elõadott poénok, a pár másodperces mellékjelenetek, mint például az életéért motorozó kémpáros egy bangkoki bordélyba esve. Legalább kipipálhatjuk az ágyjelenetet is, mert egyébként nincs túlzsúfoltság annak ellenére, hogy Brosnan a film készítése közben azt nyilatkozta, a film több akciójelenetet fog tartalmazni ágyban és terepen egyaránt. Ugyanilyen mulatságos az óranosztalgia jelenet, vagy az életéért faarccal, "Wait, I am just a professional doing my job" mondattal rimánkodó német mesterlövész.

A bondamentalisták is örülhetnek, mert az 1977-es The Spy Who Loved Me mintájára itt is van kémnõ/társnõ a csinos, legkeresettebb ázsiai akciófilm-színésznõ Michelle Yeoh személyében. Végre nem folytatták a kreténebbnél kreténebb hõsnõcicák névadó hagyományát, így egyszerûen Wai Lin-nek (Na, ki tudja mit jelent?) keresztelték a most már nem csak meghódítandó, és nem csak cicababát. (Elrettentõ példák: Honey Ryder, Tatjána Romanova, Kissy Suzuki, Mary Goodnight, Anya Amasova, Holly Goodhead) Egy kellemes pásztoróra elõtt a  fõgonosz feleségével és egyben exbarátnõvel (Teri Hatcher) lecsúszik azért a legendás "Shaken and not stirred" vodka-martini is, bár ez végzetes következményekkel jár a volt szeretõre nézve.

A mindenféle hókuszpókusz szavak ú. m. kreatív anomália törvénye implicit, manifeszt és látens funkcióikban teljesen kiterebélyesedve áradnak ránk, csak gyõzzünk figyelni. De ez belefér, tekintetbe véve Bond intellektuálisan is sármôr karakterét. Mindezekmellett, - és emiatt persze még szeretetreméltóbbá válik - van néhány hiányossága markos legényünknek. Miután némettudását megcsillogtatta elõttünk, kiderül, hogy nem tud kínaiul, (A világ egynegyede csak így tud, pont egy szupertitkos ügynök nem!!) és legújabb kémszaktársnõjének kell kisegítenie a slamasztikából. Vagyis ide is megérkezett a PC, méghozzá kínai billentyûzettel, ergo most már nem csak szexuális kiegészítõ a nõ, hanem úgy együtt kuncogva a faramuci helyzeten mellérendelõdik agyilag is.

Végtére is ideje volt, hogy valamit alakítsanak a jók is IT szempontból, ha már a volt anarchista!!!, de mára bértechnoterroristává züllött agytröszt a mocsokláda Carver eszköztárába került. Kicsi hiányérzetem támadt Bond fegyver és játékarzenáljának láttán, melyek egy 00-ás ügynök elengedhetetlen barátai, segítõi és üzletfelei. A kocsi, hát az teljes koppintás. Q (Desmond Llewelyn) a kezdetek kezdetétõl látja el Bondot olyan apró, ámde fontos részletekkel mint a ma már közhelyes golyóálló ballonkabát, a zseniális miniatûr egyszemélyes helikopter, fésûbe applikált rádió adóvevõ, szántalpakat növesztõ szuperautó. Ezúttal azonban nem volt sok új ötlete, csak a BMW csúcsmodelljét tunningolta meg egy kicsit Knight Rider mintára. (Szent ég, állítólag David Hasselhof is potenciális James Bond jelölt lett volna. Most gondoljon bele minden Pierce Brosnanutáló ebbe a szerencsére elmaradt katasztrófába!) A különbség annyi, hogy ez a kocsi természetesen nõi hangon beszél és nincs idétlen, susogó futófény az elején. Na jó, azért van valami extra: száguldás közben gumit is tud cserélni. A másik csodaeszköz a távirányítóként is szolgáló telefon, melynek képernyõjén egyszerû ujjhúzogatással fantasztikus hajszákat abszolvál Bond.

Ilyen revivalversenyben azonban minimum elvárás lett volna egy számítástechnikai csodakütyü, mondjuk egy órába épített szupercomputer. (Lásd az Angyalt, ahol a fõjó egy született, fullextrás hacker, kezei közül csak úgy röpködnek az emilek, a laptopok, forráskódok és Communicatorok.) De nem én vagyok a kreatív. Persze az is lehet, hogy a filmkészítõ Broccoli (egy ilyen nevet én is szeretnék) klán úgy gondolta, hogy megfekszi a közönség gyomrát a rengeteg product placement. Márpedig azok is ott voltak a helyükön.

Így vizsgaidõszak táján médiaszakosoknak melegen ajánlott gyorstalpalóként is szolgálhat a film Tömegtájékoztatás tantárgyból. Rengeteg tömör, velõs alapvetõ szabályt, hangzatos jelmondatot (A szó az új fegyver, a mûhold az átvivõ) nyomat az agyunkba leginkább a fõgonosz, melyek kapcsán sötét lelkén kívül mindjárt betekintést nyerünk sanyarú gyermekkorába is.

Jól alakít M, Bond fõnöke (Judy Hench), aki a Brosnan korszaktól kezdve nõ, a titkárnõ Moneypenny szerepében Samantha Bond (ezzel a névvel, naná!) valamint külön meg kell emlékeznem a médiamogul kiscápájáról Mr. Stamperrõl (Götz Ottó), aki árjafrizurája és V nyakkivágású izompólói mellett nagyon hiteles szabóalbertmimikát dolgozott ki. Nem sok vizet zavar viszont Gupta (Ricky Jay) az egykor anarchista technoterrorista, akár ne is vóna, minek?

Akárhogy is, James Bond feltámadott. Long live James Bond!

Pandora
 

KI EZ AZ ÜGYNÖK?
(Egy meg nem nevezett ellenséges nagyhatalom titkos aktáiból)

NÉV: JAMES BOND
MAGASSÁG: 183 CM
TESTSÚLY: 76 KG
SEBHELY A JOBB VÁLLON
PLASZTIKAI BEAVATKOZÁS NYOMA A JOBB KÉZFEJEN
KIVÁLÓAN LÕ ÉS BOKSZOL, A KÉSDOBÁLÁS MESTERE
NEM ÁLCÁZZA MAGÁT
NYELVTUDÁS: FRANCIA, NÉMET
BÛNÖK: IVÁS (DE NEM TÚLZÓAN), NÕK
NEM LEHET MEGVESZTEGETNI
EZ A FÉRFI VESZÉLYES HIVATÁSOS KÉM, AKINEK TITKOSSZOLGÁLATI AZONOSÍTÓ KÓDJA A 00-ÁS ELÕJELET TARTALMAZZA - VAGYIS ENGEDÉLYE VAN EMBERT ÖLNI