Mr. Bean jól

Az a jó a multiplex-tankban, hogy nyélen jön a hang, és ezért szerencsés módon nem lehet hallani a mögöttünk ülõ generationnext majmokat ("de be voltunk karmolva tegnap, faszomgeci"), mert különben ki is fordulnék az utcára. Hányinger. Öcsém nem bírja a nagy hangerõt, inkább a Bartókba jár, már csak azt nem értem, akkor hogy bírja hallgatni itthon izomból az Aurorát, meg a Moby Dick-et.

Viszont Mr. Bean-t szeretjük, hozza ezt a jellegzetes BBC-feelinget, király. A fõcímzene alatt alig lehetett velem bírni, nagyon jól indult a cucc. Nagy feliratok, idétlen, ugyanakkor jó zene, majd direct-cut egy rövid jelenetbe (zene hirtelen alábbhagy).

Az elsõ poénokon még kacarásztunk, egészen addig, míg Bean megérkezett Amerikába és elindult a tulajdonképpeni film, amire annyit vártunk, és még jegyet sem lehetett rá kapni a magyarországi vetítés elsõ hetén, csak azon a bizonyos forró-dróton, de az nekem nincs.

Igen, a repülõteres jelenetben van az, amit mindenki ismer a bemutatóból, amikor Bean úgy tesz, mintha fegyver lenne nála, és a security meg elkapja jól. Ez a poén még elment volna, ha nem lenne unalomig ismert a bemutatóból, de sajnos az. A többi viccrõl is elmondható általában ugyanez, a trailerben már elpufogtatták az összes értékelhetõ darabot.

A film története selejt úgy ahogy van, nem is érdemes rá különösebben a szót vesztegetni (van aki esetleg nem ismeri?) Felbukkan egy érdekes figura a Beant befogadó családban, mégpedig az amerikai múzeumban dolgozó családapa (nevét nem tudom), aki szerepelt már -a szintén bukás- Leslie Nilsen-Mel Brooks kombó nevével fémjelzett "Drakula halott és élvezi" címû hányadékban is. Itt sem jön be neki semmi, pedig humorista lenne a drága, de nem. Egyszerûen nem mûködik ez a tag, vagy csak én látom furcsán.

A dolgot ott cseszték el a készítõk, hogy a Bean figurából egy komplett 90 perces sztorit akartak kreálni, aminek eleje, vége és története is van. Ez pedig szarvaslövõ hiba volt, de tényleg. Az emberek -így én is- azt szokták meg Bean-ben, hogy sztorija úgy általában nem van, blokkokból épül fel a produkció. Bean szendvicset készít, Bean lemegy fürdeni a strandra, Bean karácsonyi pulykát készít, Bean vizsgázik.

A filmben meg keresztülvonul a sztorilájn, arról lógnak le ezek a blokkok, mint holmi szõlõszemek a sosem létezett szõlõfürtrõl, mégsem mûködik a dolog. Pedig látom benne a koncepciót, de tényleg. Az is lehet, hogy csak rossz passzban voltam a film megtekintésének napján, elõfordul az ilyesmi, vamzer.

Rowan Atkinson egyébként a Bean mellett csinált sorozatokat is, itthon a tévében ugyan még nem láttam, de videón meg lehet vásárolni a magyar forgalmazók által igen "szellemesen" Mr. Bûn-re erkeresztelt szériát, ami behugyozás jó. Atkinson egy világháborús századost alakít, Fekete Viperát, és tõle egészen szokatlan módon kíméletlen higgadtsággal, valami egészen iszonyatosan megkomponált magabiztossággal iskoláz le mindenkit, a feletteseit sem kímélve. Érdemes megnézni, nekem nagyon bejött. (Ezt a filmet viszont nagy ívben.)
 

összetápolta: angelday