Talking Heads

Vérfagyasztó

Lassan megismerjük a Pulp Fiction based on listáját. Quentin Tarantino egy fesztiválon bukkant rá Reb Braddock eredetileg 30 perces filmjére, egy gyilkosságok utáni helyszín-takarító szervízrôl (Post Forensic Cleaning Service - P.F.C.S.). Innen vette a nyersanyagot a  takarító karakteréhez (Harvey Keitel), aki halálos nyugalommal  osztogatja az utasításokat a fehér kocsiban véletlenül kiloccsant agyvelô eltakarításához. A deal az lehetett, hogy cserébe Tarantino visszaproducálja Braddock ötletét hosszabb formában. Sôt, rögtön a takarítónôt alakító Angela Jones-t is lenyúlta, aki Esmeralda Villalobost, a megszállott taxisofôrt játszotta a Pulp Fiction-ben.

Nem hiába adják el a Vérfagyasztót is inkább Tarantino nevével. Kicsit kockázatos vállalkozás egy másfél órás játékfilmet csinálni az eredeti P.F.C.S. ötletbôl, de a történet egyszerûsége ellenére el van annyira "tarantinósítva", hogy az exvideotékás mester nem tagadhatná le, hogy köze van hozzá. Fekete humor, (alvadt) vér minden mennyiségben, erôszak, izgalom, körömrágás, pszichopaták, ezúttal csak a kábítószer marad ki a szórásból. Prûd Amerikában R, azaz restricted kategóriát kapott a film. Ez már önmagában elég jó ok arra, hogy megnézzük, de valóban csak azoknak, akik bírják a morbid humort. Meg akik kíváncsiak rá, hogy hol lesz a kíváncsiság rögeszmévé.

Adva van Gabriela (Angela Jones), a kolumbiai származású pszichopata, aki már gyerekkorában is a Boszorkát keresi a Jancsi és Juliska mézeskalácsházban és kikerekedett szemekkel/rágógumikkal nézi a horrorfilmeket. Különösen a lefejezôseknek örül úgy, mintha egy új zsírégetô-tabletta reklámot látna a Tv Shop-ban.

Orális fixációját felcseperedve Miami-ban fejleszti tökéllyé és tovább, halálfixációvá. Tv show-kat néz, újságkivágásokat gyûjt gyilkosságokról, a kezdeti ijedtség után még a barátja is ilyen cikkekkel ajándékozza meg virág helyett. Kicsit unalmas, hogy már a Natural Born Killers óta nem látni olyan filmet, amiben ne lenne egy harminckét fogú sorozat/tömeggyilkos-riporter paródia, de ez biztos hálás téma.

Gabriela kedvence természetesen a Kékvérû Gyilkos (William Baldwin), aki mindig fej nélkül hagyja ott gazdag, volt szeretôit. Kivéve egyszer, mikor Angela épp gyilkosságok iránti csillapíthatalan kíváncsiságának eredményeként bedolgozza magát a Miami P.F.C.S. elit takarítónôi osztagába. Kíváncsiság. Az az emberi tulajdonság, ami a félelemnél is erôsebb tud lenni. Angela Jones nagyon jól adja elô a mindenre elszánt kíváncsi perverz Gabriela karakterét, aki legfôképpen azt szeretné kideríteni, hogy vajon beszélnek-e az elkobzott fejek. Ezt remekül kiegészíti a gyilkos szerepében William Baldwin, aki meggyôzôen alakítja a másik pszichopatát. Leginkább mikor találkoznak. Nagyon tud nézni hozzá. A vajon mi történik a következô jelenetben feszültsége egyre fokozódik. Kedvencem mikor Gabriela szalszát táncolva egyszerre rekonstruálja a gyilkos és az áldozat mozgását. A forgatókönyv eredeti, van benne egy kis Alkonyattól Pirkadatig, humoros párbeszédek, egybeesések, alvadt vérben és latin-amerikai zenében tocsogás, látványos helyszínek, na és egy meghökkentô vég.

Egészen vészes a helyzet. Hasta la vista, baby

Gabriela