Alaphelyzet: a világűrben egy óriási meteorit kellemesen nagy sebességgel közeledik a Föld felé. Az Egyesült Államok kormányzata titokban felkészül a legrosszabbra: hatalmas alagútrendszert építenek, amely egymillió ember befogadására alkalmas, ebből kétszázezer kiválasztott entellektüel és katona, a maradék nyolcszázezer helyet sorsolják. A többieknek bocs. 50 év felett eleve esélytelen vagy. Preventív vonal: közben az USA és Oroszország megépíti a Messiás nevű szuperűrhajót, hogy az még az űrben megsemisítse a meteort, de a küldetés csak részben sikeres, a meteor két részre szakad, a kisebbik fele az alábbi ábra szerint becsapódik az óceánba. Szép nagy szökőár közeledik New York - no meg még néhány jelentõsebbnek mondható településformáció - felé. El is mossa nagyjából mindet.

Az egész cuccos (plag. angday) egy nagy szentimentális massza, köze nincs egy igazi katasztrófafilmhez. A kb. 2 órás filmbõl az elsõ 110 perc tömény líra és dráma, az önzõ-önzetlen amerikai társadalom unalmas bemutatása. A fejleményeket végig egy bizonyos MSNBC nevû médiabirodalom szemszögén keresztül követhetjük, bizonyára unták már, hogy a közelmúltban minden hollywoodi szerzeményben a CNN volt a fõhõs. A 111. perceben hirtelen egyszerûsítések után végre bekövetkezik az impekt, kavics a vízbe. Szimpatikus riporternõ - egyik fõhõsünk - önként és dalolva rögtön-bátran meghal apucival a tengerparton, Washingtonban van egy békésen üldögélõ bácsi, aki mintha le se szarná a háta mögött hangsebességgel száguldó 300 méteres vízoszlopot. Végül is neki van igaza, minek futni. Pedig sokan futnak. (Lásd ID4.) Bácsi elrepül az operatõr mellett. A csúcsok csúcsa persze a New York-i trükksorozat: korrekt a látvány. Picit fájt a szívem, épp most jártam odaát 3 hete. Statue of Liberty, alias a nõci a gyufával gyorsan bukik, Ellis Island esélytelen, a World Trade Center tornyai egész jól állják a sarat, Brooklyn Bridge hmmm. Zizz. Ennyi.

Az amerikai elnök naponta kétszer nyilatkozik, menti a menthetõt. Közben persze arra gondoltam, hogy azért ennyire nem kellene túlzásba vinni ezt a a PC biznict. (PC esetünkben a pol.korr.) Tudom, hogy egyszer eljön a nap, de tényleg kár etetni minket. Az ember jót röhögött, amikor az Ötödik elemben a világ elnöke egy nagydarab, kopasz afroamerikai, miketyson jellegû emberke volt. A Díp Impektben most véresen komolyan veszik ezt: az elnök - egyébként elég jó alakítással - Morgan Freeman . "Persze sokan meg fognak halni, blabla, elcsukló hang, de hát én úgyis a túlélõlistán vagyok, miért is izgulnék komolyabban."

A túlélõalagút - Noé bárkája 2nd edition - elõtt méla közönnyel tüntet a nép, szépen engedelmesen halnak meg majd mind. Mindenesetre én picit jobban izgulnék a bõrõmért. Finálé: channel .o.ek. tegnap este.

*** Log file opened: 1998. 05. 12. 19:06:10
<ct> hi
<angelday> csoooo
angelday changes topic to "jeno, vagasd le a hajad"
ct changes topic to "cirkuszt es banant!"
<ct> na emberek, ne nezzetek meg a deep impactet, ritka szar.
<angelday> hogy tudtal beulni arra a szemetre?!
<angelday> ct, szoba se allok veled

Ez van. 98.05.13.


1998, DreamWorks/Paramount
Szereplők: Robert Duvall, Tea Leoni, Elijah Wood, Vanessa Redgrave, Maximilian Schell, Morgan Freeman, Leelee Sobieski, James Cromwell, Mary McCormack, Blair Underwood
Forgatókönyv: Michael Tolkin, Bruce Joel Robin
Operatőr: Dietrich Lohmann
Speciális trükkök: Michael Lantieri
Rendezte: Mimi Leder
Producer: Steven Spielberg, Joan Broadshaw