Összeesküvés-elmélet

    1985 nyarán épp Balatonalmádiban nyaraltam, amikor a berhidai földrengés történt. Talán még emlékeznek néhányan. Reggel arra ébredtünk, hogy leng a csillár, rohantunk ki a ház elé...

Nos, ha bevesszük ezt a filmet, akkor elhisszük, hogy a NASA idéz elő szeimzikus mozgásokat. Ti. így akarja eltenni láb alól az USA elnökét. Ilyesmikről akarja Jerry Fletcher (Mel Gibson) meggyőzni miss pritti wument. A new yorki taxist alakító Gibson kicsit paranioid, aki különböző újsághírek között keresi az összefüggéseket, következtetéseit pedig megjelenteti Összeesküvés-elmélet címmel kiadott hírlevél-szamizdatjában. Az elmélet kispálya az Umberto Eco féle A Foucault-ingához képes, csupán a közelmúlt amerikai történelmét értelmezi. Összefüggésben áll a híres emberek ellen elkövetett merényletekkel az FBI, a CIA, az IMF, a NASA, sőt a Vatikán is. Jerry Alice Suttonnal (Julia Roberts) osztja meg fura teóriáit, (Alice az Igazságügyminisztériumnál dolgozgat).

A taxisofőrt egy szép napon elrabolják, tanúi lehetünk egy kínvallatásnak: a jelenet a vágót "dícséri", kb. 20 külön kockát látunk másodpercenként, már ha erre képesek volnánk. Ettől hánytak Japánban is a gyerekek.A sok kis szurival vallató kopasz manusz nem más, mint Captain Jean-Luc Pickard a Star Trek - The Next Generation-ből, filmünkben alias Dr. Jonas (Patrick Stewart), akinek Jerry egy laza mozdulattal leharapja az orrát (lásd a bárányok hallgatnak...), majd megszökik. Dr. Jonas egykor titkos orvosi kutatásokat vezetett, (agymanipuláció, ilyesmi) Jerry is páciens volt...

    Na jó, nem bonyolítom tovább. (Gondolom eddig sem volt túlságosan követhető.) Innentől fogva egyre szövevényesebbek a szálak a több mint 2 órás, de végig izgalmasnak mondható filmben. A végén kvázi heppiend, nem nyálas, jó. Egy kisebb hiba van csupán. A rejtélyek nem oldódnak meg, nem tudjuk meg, hogy az agymanipulátor-kartellek mit is akaranak, no és persze, hogy miért volt földrengés 85-ben Berhidán.

    Mel Gibson végre színészi teljesítményt nyújt, Julia Roberts semmi új, Patrick Stewart kicsit szokatlan a rosszfiú szerepében. Akciójelenetkből van dögivel, a stáb nem sajnálta felforgatni Manhattant. A legjobban mégis a poénok jönnek be, ami tulajdonképpen meglepő egy olyan amerikai akciófilmben, amelyben nem Jim Carrey a főszereplő. Ő meg nem is akciószínész. Nem baj. Majd elmúlik. Gotta see kategória.

ct