ONE WORLD, ONE FUTURE. (EGY VILÁG, EGY JÖVÕ...)

 
...az üzenete a tizedik jubileumát ünneplõ Love Parade-nak. Egymillió résztvevõje volt a szombati politikai demonstrációnak, amelynek hangulatát  inkább a jókedv, a zene és a tánc határozott meg, mintsem a politika.

A város keleti és nyugati oldalaláról induló tömeg az Ernst-Reuter tér és a Brandenburgi kapu között hömpölygött az Angyal szoborhoz. Július 11-én Berlin fölött az ég pillanatonként változott. Záporesõ majd vakító napsütés követte egymást, szinte minden átmenet nélkül. A Gyõzelem emlékmûve felé délután kettõre hirdettték meg az indulást, de már tizenegy órakor alig lehetett egy gombostût leejteni az Ernst-Reuter téren. A szerelemvonaton - ahogyan az összekapcsolódó emberek láncát becézték- minden generáció képviseltette magát. Az egymást követõ ötven ravekamionról szóló techno zene önkívületbe hozta az embereket, akik a világ legkülönbözõbb helyeirõl érkeztek Berlinbe.
 


 

Jack Lang volt francia mûvelõdési miniszter, a Love Parade rendszeres vendége  szerint a VBlázban ünneplõ francia fõvárost és Berlint jelenleg egy virtuális party híd köti össze. A levegõben helikopterek köröztek, a fedélzeteken prominens média személyiségek közvetítettek az eseményeket. A médiasztárok egyenes adásban közvetített találkahelye a Café am Neuensee-ben volt. Képviseltette magát a SAT1, az RTL2 és a VIVA. Az utóbbi két tv társaságnak nyilatkozott Dr. Motte, a Love Parade fõrendezõje is: „Nem veszek magamhoz drogokat. Ez nem is lehet számomra kérdés. Inkább egy alkoholmentes dobozos ‘sikk-drog’-ot fogyasztok, amely B12 vitamint tartalmaz..."
 

A Június 17-e sugárutat környezõ ligetekben ásványvizet kínáltak, minden ellenszolgáltatás nélkül, pontosabban a víz fogyasztása volt ingyen. Ha visszavitted az üres poharat, visszakaptad a pénzed, ezzel is a környezõ park védelmére felhivandó a parádézók figyelmét.

Nem sokkal este negyed kilenc elõtt Dr. Motte röviden köszöntötte az ujjongó tömeget. Földünket, a Kék bolygót az Univerzum gyöngyszemének nevezve, mindenkit arra kért tegyen hitet a környezet védelme mellett. Ugyancsak a természeti értékeink megóvása mellett voksolt mondandójában a technoqueen Marusha is.
Sajnos mindennek ellenére halmokban gyûlt a szemét lépten-nyomon. Remélni lehet, hogy a jól szervezett eseményt egy nagyszabású várostakarítás követi majd.
 

A Love Parade-on 2200 rendõr, 1500 BGS alkalmazott, a Máltai Szeretetszolgálat 551 ápolója és 23 orvosa teljesített szolgálatot. Szombaton éjfélig 45 személyt vett a rendõrség õrizetbe randalírozásért. A mentõket ezerszer riasztották, kórházba szállításra ebbõl 122 esetben került sor, amelyek közül is csak néhány esetben történt alkohol, vagy kábítószer okozta rosszullét. Berlinben még szombati útlezárások alatt sem voltak a közlekedésben harminc percnél hosszabb ideig tartó forgalmi dugók.
 


 

Éjfél után a klubokban és a szabadban is folytatódtak az elõre láthatólag kedden délig tartó partyk. Berlin leghíresebb, hírhedtebb DJ-e Marcos Lopez is szinte szünet nélkül a deckek mellett volt. Péntek este a Fritz Rádióban, a  Soundgarden (Hangkert) címû mûsorát vezette. Reggel hat órakor, már az InfoBox piros-fekete fémkonstrukciójában állt a lemezjátszók mögött, a Mitte városrészben. Délután egy friss bakelit válogatás után és némi pihenõ után, már indult is a Pfefferkitstenbe screccselni. A party és klub belépõk árai: 20 DM és 45 DM között változtak. A szeretet hétvégén a John Foster Dulles sugárút és a Spree folyó között, az audiovideo3000 színpadán, a Ministry of Sound  frontemberei léptek fel.

Immáron szokássá vált, hogy a Love Parade-dal párhuzamosan zajlik egy ellenparádé is, amelyet az idén Fuck Parade  néven rendeztek. Ez a kevésbé frekventált  esmény mindössze 2000 embert mozgatott meg.
 

rhe