Az Indexé az iNteRNeTTo

Az Index és az EuroWeb együttműködési megállapodást kötött, melynek alapján az Internetto on-line magazin megjelenítési jogai a jövőben az Index.hu Rt.-t illetik meg. Az Index.hu Rt. megvásárolta az Euroweb Rt.-től az Internetto márkanevet, az internetto.hu domaint, valamint az ezekhez kapcsolódó jogokat. A www.internetto.hu-n mostantól az 1995 és 1999 közötti Internetto cikkei láthatók. Az EuroWeb tartalomszolgáltatással kapcsolatos terveit ezentúl az Indexszel együttműködésben valósítja meg.

Az Index.hu Rt. alapítói számára elsősorban érzelmi, erkölcsi kérdés volt az Internetto név visszaszerzése. Nyírő András, az Index későbbi alapító főszerkesztője 1995-ben hívta életre az Internettót, az első professzionálisnak nevezhető hazai online újságot az IDG Magyarországi Lapkiadó szervezetén belül. Az alapító szerkesztők között volt többek között Barczi Imre (ma Caramel Kft.), Gerényi Gábor (ma Index.hu Rt.), Kelemen Gábor (ma Korridor.hu) és Uj Péter (Index.hu), hamarosan csatlakozott Kéki Balázs (a fórumszoftver szerzoje, ma Index.hu), Kiss Bori (ma Index.hu), Bodoky Tamás (ma Index.hu-Magyar Narancs), Harajda András (ma Caramel Kft.), Nemes Dániel (ma Telnet Magyarország Rt.).

1999 tavaszán, miután Nyírő András és a szerkesztőség meghatározó munkatársai ajánlatot tettek az akkor leglátogatottabb internetes újságként jegyzett Internetto megvásárlására, az IDG Magyarországi Lapkiadó Kft. azonnali hatállyal fölmondott Nyírőnek. A szerkesztőség úgy döntött, hogy követi a főszerkesztőt, és új weblapot indít - ez lett az Index, amely ma az internetes piac egyik legjelentősebb szereplője. (Nyírő András még 1999-ben elhagyta az Indexet, azóta a Westel tartalomfejlesztésének első embere.) Az Index.hu Rt. alapítói szerint az Internetto név mindig is az eredeti, Nyírő András által vezetett csapatot illette meg, azokat az embereket - elsősorban természetesen Nyírőt - , akik négy éven át dolgoztak nagyon kevés pénzért vagy éppen semmiért, és létrehozták a magyar internet-történelem egy jelentős darabját).

A mostani tranzakció célja nem más (és nem több), mint méltó emléket állítani az 1995 és 1999 között működött Internettónak, amelyet még talán ellenfelei is a hazai webkultúra fontos képződményének ismernek el. Szándékaink ehhez igazodnak: az Internetto.hu domainen webmúzeumot szeretnénk berendezni, hogy megmutassuk, mit csináltunk, mit gondoltunk annak idején az internetről, még ha ma már viccesnek is tűnik néhány akkori megállapítás vagy heves jóslat. Ezentúl pedig hamarosan szervezünk egy jelentősebb méretű összejövetelt, ahol szívesen látjuk majd valamennyi egykorvolt harcostársunkat - szerzőt, olvasót egyaránt -, aki velünk volt a hőskorban. (Értesítéssel leszünk!)

Köszönjük mindenkinek, aki 1995 és 1999 között velünk dolgozott az Internettónál. Köszönjük elsősorban (a fent említetteken kívül) a régi ABCD-seknek és nettósoknak, Horváth Ivánnak, Turi Lászlónak, Szakadát Istvánnak, Yasar Merálnak, Nunn Zsuzsának, Bertók Attilának, Hatos Krisztának, Mihancsik Zsófiának, dr. Máriás Bélának, és persze még sok-sok mindenkinek, aki lelkesedésből, szerelemből vagy bármi más okból velünk dolgozott. Köszönjük az Euroweb csapatának, hogy az átadásig zökkenőmentesen, profi módon üzemeltette a lapot.

Az ex-nettós indexesek:
Bodoky Tamás [dr. T.], Gerényi Gábor [GG], Kéki Balázs [keki], Kiss Bori [moon], Papdi Viktor [razzia], Pintér András [pinty], Rajz Helga Eszter, Rádi Gábor [jackyll], Tóth Valentin [valesz], Sasvári József [angelday], Uj Péter